1000 fantastiska filmer! (41 - 50)

41 - 50: konspirationsfilmer


41. the conversation (francis ford coppola 1974)

avlyssningsexperten gene hackman analyserar sönder inspelning tills det kommer blod ur toaletten och hans hjärna är mos. en film där betoningen av ett ord kan förändra hela händelseförloppet. ett mästerverk, gjort mellan de första två gudfadern-filmerna.

42. the parallax view (alan j pakula 1974)

extrem politisk paranoia med warren beatty. minst lika kolossal som the conversation.

43. jfk (oliver stone 1991)

konspirationen som får den mest klentrogna att tveka om det bara fanns en enda skytt eller inte. eller så får man bara huvudvärk.

44. executive action (david miller 1973)

kennedymordet sett från förövarnas synvinkel. ett lysande alternativ till jfk, om man nu inte gillar kevin costner. och det gör man ju så klart inte.

45. the manchurian candidate (john frankenheimer 1962)

laurence harvey och frank sinatra blir hjärntvättade i korea, och får starka känslor att mörda presidenten. inte den med denzel.

46. arlington road (mark pellington 1999)

jeff bridges och tim robbins bor grannar. jeffie börjar undra om timmie är terrorist. har jeffie rätt? kanske. kanske inte.

47. seconds (john frankenheimer 1966)

frankenheimers seven days in may har jag inte sett, men hans ultraparanoida galenskap med rock hudson duger gott och väl.

48. z (costa-gavras 1969)

efterspelet när en senator blir ihjälklubbad mitt i ett upplopp. är det bara två klantiga kommunisthatare som ligger bakom, eller kommer det högre upp ifrån? gissa.

49. three days of the condor (sydney pollack 1975)

robert redford får alla sina arbetskompisar utrotade, men klarar sej själv undan. tur, va? synd bara att han får en efterhängsen trenchcoat-klädd max von sydow efter sej.

50. enemy of the state (tony scott 1998)

basically en mtv-uppdaterad version av the conversation. fast på ett bra sätt.


undvik: conspiracy theory (richard donner 1997)

julia roberts och mel gibson blir jagade av bad guys när gibson fantiserat för mycket. vilket inte kan bli annat än jobbigt att titta på.


RSS 2.0